top of page

HAPTOTHERAPIE BIJ ROUW EN VERLIES

Rouw en verlies ervaren we niet alleen doordat een persoon die ons lief is, overleden is. We rouwen ook om bijvoorbeeld; verlies van gezondheid, werk of verandering van levensomstandigheden.

 

Omgaan met rouw kan ingewikkeld zijn.

 

Mensen zeggen vaak, je moet 'het' nog verwerken of een plekje geven maar als je middenin je verdriet zit kan je je daar vaak nog weinig bij voorstellen. In het begin is iedereen nog heel begripvol en krijg je als het goed is veel aandacht maar naar verloop van tijd vindt men dat je verder moet met je leven. Dat is natuurlijk ook zo maar hoe doe je dat en hoe lang is het 'normaal' dat je rouwt? 

 

Een voor de hand liggend antwoord is dat dit voor iedereen verschillend is. Maar rouw stopt niet zomaar. Volgens rouwdeskundige Manu Keirse gaat rouw niet over, je leert ermee leven. Bijvoorbeeld ouders die een kind hebben verloren, zij dragen dit verlies altijd met zich mee.

​

Begeleiding bij een rouwproces kan helpen.

​

Niet iedereen kan zich uiten, soms uit schaamte of gevoelens zijn geblokkeerd. Soms heb je geen last van je verdriet maar voel je vooral boosheid of angst en weet je niet hoe je hiermee om moet gaat.

 

Iedereen die rouwt gaat door fases heen. Niet altijd in een gelijk tempo, volgorde en hevigheid maar bijna iedereen doorleeft deze fases.

 

- Ontkenning, wat zich kenmerkt door verbazing of shock; ík wil niet dat dit waar is..'

- Boosheid, ''waarom moest dit gebeuren..

- Protest of vechten tegen situaties of emoties.

- Verdriet of depressie 

- Aanvaarding

​

Aanvaarding betekent dat je een manier hebt gevonden om het verlies met je mee te dragen. Je wordt er niet meer iedere dag door overspoelt.

 

Door middel van haptotherapie leer je stil te staan bij je emoties en wat ze lichamelijk en geestelijk met je doen. Je leert ze te herkennen en te erkennen en ook wat er nog meer is buiten deze emoties. Haptotherapie geeft ruimte aan jouw verhaal en gevoelens en je leert balans te hervinden tussen je gedachten, gevoelens en je gedrag.

​

bottom of page