top of page

HAPTOTHERAPIE BIJ ANGST EN FOBIE

Bij angst komt je lichaam in een staat van vechten of vluchten. Dit is een natuurlijke reactie op een gevaarlijke situatie. Als we een grote blaffende hond tegenkomen schrikken we en komen we zo snel mogelijk in actie. Lopen we op een pad dichtbij een afgrond dan letten we goed op en lopen we rustig en beheerst.

Wanneer we angstig blijven als er geen echt gevaar dreigt en dit gevoel gaat niet over dan kan je lichaam te lang in die gespannen staat blijven.  Dit zorgt voor nare ongezonde gevoelens zoals hartkloppingen, trillen, zweten, spierspanning etc. Angst heeft ook invloed op je gedachten. Je blijft bijvoorbeeld 'in cirkeltjes' denken.

Angst kan je zicht vernauwen en je lijf doen verstrakken. Hierdoor verlies je op den duur je souplesse in denken en doen.

Iedereen heeft te maken met angst en irrationele gedachten. Zo is de een niet dol op spinnen en de ander voelt zich niet prettig in kleine ruimtes. Zolang je er in je dagelijkse leven niet veel hinder van ervaart vinden we dit normaal en iets wat bij het leven hoort.

 

Echter wanneer je angst zo groot is voor kleine ruimtes dat je bijvoorbeeld geen vliegtuig meer in durft of dat je volledig overstuur raakt bij het zien van een klein spinnetje in de hoek van je kamer, dan heb je er last van en meestal je omgeving ook.

Door haptonomie leer je niet weg te lopen van je angst. Je leert de lichamelijke gevoelens te doorvoelen en er anders mee om te gaan. 

 

 


 

bottom of page